Ik ben gebôrre in Kaastere, op 't pishuukske, mær in de school moeste zegge 't Kerkenænt.
Ik ben geboren in Casteren Maps, aan het pleintje dat het pishuukske genoemd werd, officieel het Kerkeneind.

Voor de uitspraak zie Het kempenlands dialect van Casteren

De website van het Casteren van nu is Casteren.net, ook voor de Historie
Toen ik negen jaar was verhuisden we naar de Landschotse Heide A55, nu Ingenieur van Meelweg 9, Vessem WikiMaps maar ik heb me nooit echt thuis gevoeld in Vessem, ik bleef in Casteren naar de lagere school gaan (5 km fietsen) en daarna ging ik naar Weert en vervolgens studeren in Nijmegen.

 

Wout Ansems, de vader van mijn moeder. Hij woonde in Hoogcasteren Maps, daar is ons moeder dus geboren.
Ik heb opa nog goed gekend; toen was hij veel ouder dan op deze foto. Hij kon geen zwaar werk meer doen en hij kwam hij bij ons (in Vessem) aardappelmanden vlechten van wilgentenen. Dat deed hij bij toerbeurt bij al zijn acht kinderen en zo maakte hij zich toch nog nuttig.

 

Ceel van Rijthoven (hij werd later onze vádder) een dagje uit in Wallonië (dat was bijzonder genoeg om een foto te laten maken) samen met, ik denk, Frits Bôj (Wilborts) van de Heistraat en Jan van Lippen, die woonde tegenover de kerk.

 

Ons moeder, met kinderen van familie of buren, vur 't ærremoejig höske waar ik geboren zou worden. Één stenen muur, de andere muren waren van leem en gevlochten wilgentenen en het dak van pannen en stro.

 

Ons moeder met mij op de arm en onze vádder op de hofpad van de ouderlijke boerderij van onze vádder.

 

Ik, op weg naar ons oma in diezelfde boerderij.

 

Ik, tegen de gevel van ons klææn höske.

 

Tussen Maria en Kees werd nog een kindje geboren, het stierf vlak na de geboorte.

 

Ons moeder met Walther, Maria, Kees en ik, " án d'n binnekant" van oma's boerderij. Toen ik anderhalf was gingen we bij oma inwonen, daar woonden ook ome Nol en ome Wim, broers van mijn vader.

 

Ons oma met haar kleinkinderen, van haar dochter, tante Jaan en haar oudste zoon Ceel, onze vádder.

 

Ziede de rômkippe?

 

Onze vádder in z'n overal, ons moeder en de oudste vijf.

 

Tante Nelly (een zuster van oma) woonde met Ome'n Hendrik in Tilburg, niet in een boerderij, mær in 'n börgerhöös. Ik mocht een keer met ome Nol achter op de brommer mee naar Tilburg Kermis. En later gingen Walther, Maria en ik een keer op de fiets naar Tilburg, we waren 11, 10 en 8 jaar oud, als ik het me goed herinner.

 

Ons oma en ik en nog een kindje æn 'n zôg meej bagge. En de druivenranken tegen de witte muur van de varkensstal. De druiven waren alleen in warme jaren niet zuur.

 

Wie deze tekening van de familieboerderij gemaakt heeft, weet ik niet. Zo stond hij op het bidprentje van Ome Wim. De laatste jaren van zijn leven woonde hij samen met tante Nellie in café Verbaant, het huis ernaast, helemaal verbouwd natuurlijk.

 

Onze vádder en ons moeder, +/- 1958

 

Ons gezin, +/- 1966

 

Ons gezin in 1974, toen mijn ouders 25 jaar getrouwd waren.


Opa Ansems, zijn 8 kinderen met hun echtgenoten en zijn kleinkinderen, 1961


 
     Reageren