Computers verslaan mensen tegenwoordig op allerlei gebieden.
In maart 1997 werd Garri Kasparov, wereldkampioen schaken, verslagen door Deep Blue 2 nl.Wiki , en.Wiki Wauw, dat was wat, eind vorige eeuw.
Pas in maart 2016 versloeg een computer een professionele Go nl.Wiki speler van het hoogste nivo.

Ik speel zelf ook Go ... op het laagste nivo.
Tegenwoordig oefen ik vaak tegen het Cosumi programma, niet op het 19x19 bord, dat duurt me veel te lang, maar op het "oefenformaat" 9x9. Het is voor mij ontspaning, zoals cryptogrammen of sudoku's oplossen. Even mijn hersens afleiden van de echte problemen des levens. Ik probeer wel te winnen (van David kan ik nog winnen!) en spelenderwijs beter te leren spelen, maar op zelfs op het 9x9 bord win ik bijna nooit, zelfs niet op nivo 2 (het gaat van 0 tot 5). En dan is Cosumi natuurlijk een stumper vergeleken met AlphaGo.
Maar ik vind Go leuker dan schaken. Daar heb ik nog minder talent voor.

Genoemde schaak en Go prestaties van Artificial Intelligence vallen in het niet bij wat de grote tech-bedrijven tegenwoordig voor elkaar krijgen. Legaal of illegaal, liefdadig of misdadig. Maar dat is een ander verhaal, daar gaat het om de echte knikkers, om geld en macht.

In maart 2016 versloeg het AlphaGo en.Wiki programma een 9-dan en.Wiki professional Go speler, Lee Sedol en.Wiki.
Een verslag van de match staat op en.Wiki en op YouTube.
AlphaGo won 4 van de 5 partijen. Lee Sedol won de 4e partij YouTube. Iedereen ging uit zijn dak: de mens had toch nog een keer van de computer gewonnen! YouTube. Maar AlphaGo won dus de match met 4-1.
"De computer" had de "de mens"verslagen.
Ja, dank je de koekoek, "de computer" dat is een heel léger mensen. Tig programmeurs hebben jarenlang aan het programma AlphaGo gewerkt YouTube, voortbouwend op het werk van honderduizenden, miljoenen programmeurs vanaf 1833 nl.Wiki. En hoeveel mensen hebben gewerkt aan de ontwikkeling van de computer hardware (1,920 CPUs and 280 GPUs) en.Wiki (2.1 AlphaGo) waar 1 mens tegen op moest boksen?

In de intro van "Match 3 - Google DeepMind Challenge Match: Lee Sedol vs AlphaGo" YouTube wordt geprobeerd uit te leggen hoe AlphaGo "denkt", 16:00 t/m 19:50 / 6:00:56

 

 


 
     Reageren