In Wiki staat:

Lijst van fobieën
Hieronder staat een alfabetische lijst van fobieën (Grieks voor angsten) in medische zin.
Bij onder meer xenofobie, islamofobie en homofobie is er geen ziektebeeld, maar gaat het eerder om een gevoel, een afkeer van een cultuur of leefgewoonte tegenover een ander (discriminatie). Deze zijn dan ook niet in de lijst opgenomen.


Coronofobie hoort dus ook niet in de lijst thuis, want het staat niet in de DSM Wiki (ik ga even niet in op de desastreuse invloed van die hokjesindeling).


Nog steeds, in de nazomer van 2021, zie ik mensen met mondkapjes op plaatsen waar dat niet verplicht is. Ik wil het niet hebben over de vraag waar en wanneer die verplichting zinvol is, dat is te me te moeilijk.
Maar mensen die op de fiets zo'n masker dragen, bijvoorbeeld, hebben duidelijk last van Coronofobie. Corona overbrengen van de ene in de buitenlucht fietsende fietser op de andere is onmogelijk. Het gaat hier om een psychische aandoening Wiki waarbij iemand een overmatige angst heeft voor Corona. Waardoor een fobie ontstaat is altijd complex.
In dit geval speelt de misinformatie door de overheid, bangmakerij, onzekerheid, gebrek aan vertrouwen in de informatieverspreiders een grote rol.
Ik mag zo'n masker op de fiets belachelijk vinden, medeleven met die mensen is meer op zijn plaats.

 

 


 
     Reageren