Van 1961 tot 1966 zat ik op het kleinseminarie van de Paters van de Heilge Geest in Weert Wiki. Ik voelde me er over het geheel genomen niet ongelukkig; achteraf heb ik wel de moederliefde gemist, en de warmte die een puber nodig heeft. Al heb ik me dat pas veel later gerealiseerd.

Het vooraanzicht herinner ik me nog goed. De eerste jaren werd ik er door ome Wim heengebracht. Wij hadden zelf nog geen auto.

Klas 1b 1961

Klas 2b

Klas 3

 

Charles ten Thije (correct gespeld?) maakte foto's onopvallend van achter uit de klas.


Jos P. van den Hout, Latijn en Grieks. "Jan Pierewiet" vanwege zijn paraaf "J P". De fijnste leraar die ik ooit gehad heb. Hij sprak mij, 15 jaar oud, aan met "Meneer" , "U heeft veel onvoldoendes voor overhoringen en proefwerken, dat ziet er niet goed uit."

Pater Tekstra, Engels. Hij organiseerde ook fietsvakanties naar Vijlen (Zuid Limburg) en Trier. En met de bus naar Rome.
Meneer Ruhlander, gymleraar. Omdat hij behalve in Weert ook bij het Hertog Jan werkte, kon hij er voor zorgen, dat ik binnen een paar dagen daar op school kon komen toen ik van het seminarie werd getrapt. Dat was mooi. Maar een school in Eindhoven was wel dichterbij geweest, van Vessem naar Valkenswaard was bijna een uur met de brommer.


Ja, Jan Pierewiet. We waren een keer bezig met de "oude vertaling": een van de leerlingen moest de alinea of de halve pagina die we tijdens de vorige les vertaald hadden, nogmaals vertalen. Daar viel je bijna bij in slaap, dat was herhaling, saai. Plotseling riep hij: "Tjureliereluu" en hij stak zijn balpen door zijn krulharen, als een papoea. Zodat we allemaal wakker schrokken.
Een andere keer vertelde hij dat hij bij zijn opa in Tilburg op bezoek was geweest. Die was seniel aan het worden, praatte in zichzelf als hij iets moest doen. "Opa eike bakken, opa eike bakken." Jan Pierewiet liep rond door de klas met een denkbeeldige koekepan. Precies toen hij achter in de klas was, kwam de conrector binnen.
In verkiezingstijd vertelde hij een hele les over de PSP Wiki.  Dat sprak me zo aan, dat ik er later op stemde bij schaduwverkiezingen op het Hertog Jan. Ik hoorde later iemand zeggen: "Er heeft zelfs een iemand op de PSP gestemd!" Ik ben er altijd op blijven stemmen, later op GroenLinks.

Meneer Legér, "Touwtje". Behalve tekenen leerde hij me ook om potloden aan te punten met een mes. Dan werd de punt niet spits, maar kon je dikkere of dunnere lijnen tekenen als je het potlood een beetje draaide.
Meneer Hafmans, Aardrijkskunde. "Haflul". Hij had in de Koreaanse oorlog gevochten en vertelde smakelijk over martelingen waarbij een bamboesplinter in de penis werd gestoken.
Meneer de Jong (?), Nederlands. Hij las mijn eerste gedichten en adviseerde mij om een gedichtje over een meisje niet in te sturen naar het schoolkrantje de Fox.

Pater Koekkoek, Natuur- en scheikunde "De Spie". Hij bediende ook de filmprojector (nog met een carbidlamp!).
Toen hij hoorde dat we dansles zouden krijgen samen met de meisjes van de zusters Ursulienen, brieste hij: Daar komen afvallige priesters van!
Dat had hij natuurlijk goed gezien.
Pater van Bommel, Geschiedenis.
De naam van de conrector ben ik vergeten. Hij stuurde mij met een handgebaar, zonder enige toelichting de aula uit.

 

Op een vrije dag ging de hele school naar het Evoluon Wiki. Een paar maanden daarvoor waren we er met de klas naartoe geweest, dat had ik geweldig gevonden. Maar het was op die dag (het moet 19 februari 1966 zijn geweest) de laatste dag dat er geschaatst kon worden. Ik was een fanatiek schaatser (en nog!) en zoals gezegd: ik was er kort daarvoor nog geweest.
Dus ging ik naar de rector om te vragen of ik mocht gaan schaatsen in plaats van naar het Evoluon. "Nee", natuurlijk. En wat de straf zou zijn als ik het tóch deed? Ik wou dat wel weten, want een paar maanden daarvoor had ik een waarschuwing gekregen, in het bijzijn van mijn ouders: ik was te eigenwijs, ik vroeg te vaak "Waarom?" als de paus of de rector iets gezegd had. "Je kunt niet kiezen tussen gehoorzaamheid of straf."
Ik ging tóch schaatsen op de IJzeren Man. Het was niet leuk in mijn eentje tussen al die mensen (meisjes!).
's Avonds werd er een film vertoond. Ik zal tussen mijn klasgenoten in de aula, toen ze mij aanstootten: achter ons op het podium zaten de paters en de conrector gebaarde dat ik de zaal uit moest. Ik stond een hele poos op de kale gang te wachten op wat hij zou zeggen, maar hij kwam niet. Toen ging ik maar naar mijn chambret. Omdat ik overdag niet mee was geweest mocht ik blijkbaar ook niet naar de film.
De volgende dag moest ik bij de rector komen. Ik werd van school getrapt. Zonder afscheid te kunnen nemen van mijn klasgenoten werd ik naar het station gestuurd met mijn koffer. Ik was nog nooit eerder met de trein geweest. Daarna van Eindhoven met de bus naar Hapert. Daar kwam mijn vader mij ophalen.

 


Pater Koekoek en gaf ook piano- en harmoniumles. Daar moest je niet in korte broek toe gaan, dat zei een klasgenoot ooit. Of het klopte dat hij je dan ging strelen en kietelen, weet ik niet.

Pater Strik heeft jongens echt misbruikt. Ik ken hem alleen van de hobbykelder. Toen ik een werkstuk had gemaakt zei hij: "6+", dat was de hoogste waardering die hij gaf. Dat vond ik leuk, hij leek aardig, zoals zoveel pedosexuelen.

Seksueelmisbruik.info
Kerk geheimen

 


     Reageren