Dit jaar heb ik geen vallende sterren gezien. Die worden altijd zo rond mijn verjaardag uit de hemel gestrooid, maar nu heb ik er geen gezien en ik heb dus ook geen wens kunnen doen.

Mijn buurvrouw, een schat ven een mens, heeft een felle lamp in haar tuin gezet.
Tegen de dieven, daar is ze veel banger voor als ik.
Er staat alleen een heel laag hekje tussen haar en míjn tuin en dat vinden we allebei prima.
Maar nu schijnt die felle lamp - zo'n 200 Watt schat ik - recht in mijn ogen als ik 's avonds of 's nachts buiten kom. En dat doe ik wel eens, om naar de maan te kijken of naar de sterren of gewoon om van de duisternis te genieten. De nacht is net zo mooi als de dag.
Donker is het nu niet meer, door die lamp, de sterren verbleken.
Dan maar naar het park of naar mijn paadje om van de duisternis te genieten? ... daar is het niet veel beter, overal straatlampen tegen dieven en verkrachters.
Ik zoek dan maar het meest donkere hoekje met iets minder licht, daar ga ik dan maar staan om naar de sterren te kijken.

Heel Nijmegen staat 's nachts in lichterlaaie, net als alle andere steden, André Kuipers heeft het zelf gezien. Wat een verkwisting van energie. Stadsleven.nu

Nu gaan de boeven naar tuintjes die nog wél donker zijn, om daar dingen te doen die het daglicht niet kunnen velen. En als de hele wereld verlicht is gaan ze naar de maan. Naar de donkere kant.


     Reageren