ICT, Informatie- en CommunicatieTechnologie, het geheel van hardware (servers, PC's, mobieltjes) en software (machinetaal, Operating Systems, programma's, internet, app's) is te vergelijken met een continent, een nieuw werelddeel. 

We zwemmen allemaal vanuit verschillende plekken in de oceaan - verschillend in voorkennis, leeftijd, behoeften, geld - naar een of andere haven (de hardware), vandaar lopen snelwegen, verharde wegen, spoorlijnen en luchtwegen het continent in, dat is de bediening van de hardware: knoppen, toetsen, muizen, touchpads, touchscreens.

Dan de software: makkelijk bereikbare restaurants, hotels bij de (lucht)havens, wegrestaurants voor de snelle hap, grote winkelcentra enzovoort. Via lokale wegen en straatjes kom je bij speciaalzaken, winkeltjes en kroegen.
Op al die locaties moet je kijken wat er op het menu staat, wat er te koop is, of ze hebben wat jij zoekt. Soms kun je alleen kiezen uit een vast menu, soms kun je je eigen menu samenstellen. Op sommige plekken houdt men echt rekening met de wensen van de klant. Soms mag je de plaats van de stoelen, het hele interieur, het assortiment naar eigen wens inrichten. Als je geluk hebt is de inrichting nog hetzelfde als de de volgende keer weer binnenkomt. Je kunt een huis huren, maar met sommige huisbazen moet je uitkijken, ze gooien je er zo maar uit, verhogen de huur, halen kamers leeg of proppen ze juist vol met nieuwe meubelen. Totaal onbetrouwbaar zijn ze soms. Kopen geeft iets meer zekerheid, een eigen appartement of een villa of een stuk grond ontginnen en daar precies het gebouw, het huis of het schuurtje op (laten) bouwen wat je hebben wilt. Maar het blijft oppassen voor projectontwikkelaars en de overheid. Nieuwe versie van Windows, als je geluk hebt werken alle programma's nog, misschien kun je ze upgraden, misschien niet. Misschien kun je al je bestanden nog gebruiken, misschien niet. Nieuwe versie van Joomla ? ik word gedwongen alle deuren en ramen van deze website te vervangen. En de trap gaat niet meer naar boven maar naar beneden.
Waar de gebaande wegen ophouden kun je nog verder de jungle in. Bospaden die veel of weinig betreden zijn volgen, of zelfs helemaal je eigen weg banen, dwars door de rimboe, zelf zoeken naar voedsel, water, erts.

In dat uitgestrekte werelddeel zoeken we allemaal onze weg, op sommige wegen en pleinen met etablissementen komen we heel vaak, daar weten we moeiteloos de weg. Op andere delen van het enorme continent zijn we nog nooit geweest, daar moeten we zoeken, op goed geluk, met kaarten of TomTom, of een geroutineerde bijrijder. Niemand kent het hele werelddeel, iedereen is alleen thuis in het stukje waar hij iets te zoeken heeft, het stukje dat hij met pijn en moeite blootgelegd heeft. En voor iedereen is dat bekende stuk weer anders. De rest is InCognita Terra en de grootte daarvan varieert ook per individu
De snelheid en de behendigheid waarmee nieuwe gebieden ontsloten worden hangt sterk af van rijvaardigheid, conditie en leeftijd. Jonge kinderen behalen op dit continent met het grootste gemak een vliegbrevet.

Voor iedereen geldt: waar je vaak geweest bent vindt je moeiteloos de weg. Op grote snelwegen kun je compleet verdwalen, op sommige bospaadjes in je eigen hondenuitlaatbos weet je slapend de weg. En er zijn mensen die diep in het oerwoud thuis zijn, elk boompje, elk bloempje elk beestje kennen. Nou ja, ook die experst in exotiese delen van het continent zijn slechts thuis in een klein deel van de jungle. Niemand kent het hele werelddeel. 

Zelfs zij die zelf de huizen gebouwd hebben of meegewerkt hebben aan de bouw van een fabriek of een winkelcentrum weten dikwijls de weg niet eens in dat ene gebouwencomplex, omdat het zo complex is.
Het is voor een mens niet meer te bevatten, ook al is het hele continent door mensen gemaakt. En die mensen Leven, dus het hele ICT-continent groeit en bloeit ook, zoals alles op Aarde.


 
     Reageren